BAANBREKEND ONDERZOEK VAN IDEAL STANDARD TOONT HOE DESIGN EN FUNCTIONALITEIT ONS IDEE OVER SCHOONHE

  • Ideal Standard onthult bevindingen van grensverleggend neurologisch onderzoek
  • Onderzoek wijst uit dat onze perceptie van schoonheid onbewust wordt beïnvloed door de ‘esthetische dissonantie’ van de functionaliteit van een product
  • Drie aanstormende kunstenaars interpreteren deze gegevens om innoverende kunstwerken te maken

Ideal Standard, Europa’s toonaangevende merk van badkamers, maakt vandaag de resultaten bekend van een baanbrekend neurowetenschappelijk onderzoek over de manier waarop onze hersenen schoonheid waarnemen en interpreteren.

Het onderzoek, waarbij gebruik werd gemaakt van EEG-scans in combinatie met onlinetests, focuste op het conflict dat onze hersenen ervaren wanneer ze in aanraking komen met mooie producten die slecht scoren op functionaliteit. Een fenomeen dat we ‘esthetische dissonantie’ noemen.

Uit de antwoorden van 1400 respondenten trekken de onderzoekers deze conclusies:

  • Hoe mooier we een voorwerp vinden, hoe meer we verwachten dat het goed zal functioneren;
  • Producten die eerst mooi worden bevonden, vinden mensen minder mooi als ze minder goed blijken te werken;
  • De verminderde activiteit in de rostrale prefrontale cortex (het gebied in de hersenen dat ‘schoonheid detecteert’) kan in de toekomst continu een remmend effect hebben, zodat voorwerpen waarvan geweten is dat ze slecht functioneren ook als minder mooi worden ervaren.

Ideal Standard bestelde het onderzoek bij Mindlab, een laboratorium voor neurlogisch onderzoek gevestigd in het Engelse Brighton. De resultaten werden geanalyseerd door neurowetenschapper dr. Jack Lewis, expert in beeldvorming van de hersenen.

“Logisch gezien zou er geen verband mogen zijn tussen hoe mooi we een voorwerp vinden en hoe goed dat voorwerp functioneert”, stelt dr. Lewis.

“Dit onderzoek toont echter aan dat wanneer we een voorwerp dat we mooi vinden slecht blijkt te functioneren, de elektrische activiteit vermindert in dat gedeelte van de hersenen waar we schoonheid waarnemen.”

Stelt een mooi voorwerp ons teleur, dan vinden we het dus niet meer mooi. En als een product, dat er gewoontjes uitziet, goed functioneert, dan vinden we het mooier.

“Dit fenomeen noemen we esthetische dissonantie”, vertelt dr. Lewis. “Het beschrijft wat er in onze hersenen gebeurt wanneer er zich een conflict voordoet tussen de perceptie van schoonheid en de ervaring van functionaliteit.”

De onderzoeksresultaten hebben een grote impact op de designwereld.

“Wat ontwerpers altijd al intuïtief aanvoelden – de nauwe band tussen de functionaliteit van een product en onze esthetische opvatting ervan – is nu ook wetenschappelijk bewezen”, zegt Dick Powell, de wereldberoemde en bekroonde medeoprichter van het toonaangevende designbedrijf Seymourpowell.

“Onderzoek reikt fabrikanten en merken de instrumenten aan om de esthetische aanbevelingen van hun ontwerpers te challengen wanneer die aanbevelingen de functionaliteit in het gedrang brengen. En kennis zet de sector ertoe aan producten te creëren die even goed werken als ze er uitzien.”

Jordi Cazorla, vicevoorzitter - commercial bij Ideal Standard International: “Bij Ideal Standard hebben we er altijd naar gestreefd om vorm en functionaliteit met elkaar te verzoenen. Dit onderzoek bewijst voor het eerst de wisselwerking tussen vorm en functie in het hoofd van de gebruiker.

“Dat we dit onderzoek hebben besteld, toont aan dat we voortdurend inspanningen leveren om producten te creëren met een evenwicht tussen stijl en prestaties gericht op ‘A Beautiful Use of Space’.”

Om de link tussen vorm en functie verder uit te spitten, sprak Ideal Standard drie kunstenaars aan om deze functionele informatie om te zetten in prachtige kunstwerken.

Zwitsers kunstenaar Matthias Moos benutte de complexe kwantitatieve gegevens van de EEG-scans om de activiteit van ons brein weer te geven in een visuele animatie. Alice Dunseath, een kunstenares uit het VK, deed de topografische gegevens tot leven komen door gebruik te maken van levensecht beeldmateriaal. Ozgun Kilic uit Turkije liet zich leiden door de functionele schoonheid van de natuur. Geïnspireerd door de vleugels van een vlinder die van kleur veranderen afhankelijk van hun bewegingen, gebruikte Kilic de interpretatie van de theta-hersengolven uit de EEG-scans om 21 ‘vleugelformaties’ te creëren.

De kunstwerken zijn te bewonderen op de stand van Ideal Standard op ISH (Hall 3.1 Stand C11) en op www.idealstandardprojects.com

Ends

Editor’s notes

Over Ideal Standard:

Ideal Standard International, met hoofdkantoor in Brussel, is een onafhankelijke privévennootschap, actief in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Het bedrijf is gespecialiseerd in badkameroplossingen en biedt badkamermeubilair, kranen en douchesystemen voor residentiële, commerciële en institutionele gebouwen. Ideal Standard International telt 10.000 medewerkers en is actief in meer dan 30 landen.

Over Mindlab:

Mindlab is een laboratorium voor neuromarketing gevestigd in het Engelse Brighton.

Methodologie:

Mindlab voerde in november 2014 een reeks labo- en onlinetests uit.

Labotests

De deelnemers werden gekoppeld aan elektro-encefalografische (EEG) toestellen om hun hersenactiviteit en oogbewegingen te monitoren.

De deelnemers kregen vijf mooi vormgegeven functionele voorwerpen en vijf mooi vormgegeven slecht werkende voorwerpen te zien.

Vervolgens kregen de deelnemers een beoordeling te zien met informatie over de functionaliteit van het voorwerp.

Daarna kregen ze het voorwerp nogmaals te zien. De onderzoekers keken naar veranderingen in de hersenactiviteit als gevolg van het lezen van de beoordeling. Ze onderzochten met andere woorden hoe een verandering in de waargenomen functionaliteit van een voorwerp de reactie van de hersenen beïnvloedt bij het bekijken van dat voorwerp.

Bovendien onderzochten ze patronen in de oogbewegingen en hoe deze beïnvloed worden door informatie over de functionaliteit van het bekeken voorwerp.

Door de hersenactiviteit te onderzoeken, stelden de onderzoekers vast dat informatie over een goede werking van een voorwerp een verhoogde frontale activiteit in zowel de alfa- als de thetagolven teweegbrengt.

Dit wijst erop dat de deelnemers misschien dieper hebben nagedacht terwijl ze deze voorwerpen bekeken en wisten dat ze goed functioneerden, en er bovendien meer aandacht aan hebben besteed. Dit was niet het geval voor de niet-functionele voorwerpen.

Onlinetest 1

Er namen 655 deelnemers deel aan de test in drie verschillende landen (VK, Duitsland en Italië). In elk land kreeg één groep een beoordeling over de slechte werking van mooi vormgegeven voorwerpen als gevolg van hun ontwerp (een kraan, een haardroger, een gootsteen, een fruitpers en een douchekop).

De tweede groep voerde deze taak uit zonder op de hoogte te zijn van de slechte werking van het voorwerp. De deelnemers werd gevraagd om met de ene toets te antwoorden bij het zien van een woord dat ‘mooi’ betekent en met een andere toets bij het zien van een woord dat ‘lelijk’ betekent.

Voor de helft van de test reageerden ze op beelden van voorwerpen met dezelfde toets als voor de ‘mooie’ woorden, voor de andere helft van de test reageerden ze op beelden van voorwerpen met dezelfde toets als voor de ‘lelijke’ woorden. Deze test meet hoe mooi de deelnemers de voorwerpen vonden zonder er zich van bewust te zijn.

De onderzoekers vergeleken de resultaten van de groep die wist dat de mooie voorwerpen slecht werkten met die van de groep die dacht dat de voorwerpen wel goed functioneerden om na te gaan hoe informatie over functionaliteit de perceptie van schoonheid beïnvloedt.

De mensen die de negatieve beoordeling van de producten te zien kregen, bestempelden de producten steevast als minder mooi dan de mensen die geen beoordelingen te zien kregen. Dit suggereert dat informatie over functionaliteit de perceptie van schoonheid wel degelijk beïnvloedt.

Onlinetest 2

Dit deel van de test gebeurde bij in totaal 798 respondenten in drie verschillende landen (VK, Duitsland en Italië). Het ging over 20 voorwerpen, het ene al mooier dan het andere.

De respondenten kregen tegelijkertijd twee objecten te zien naast elkaar, en antwoordden zo snel mogelijk welk voorwerp het beste leek te zullen functioneren.

Het aantal keren dat een voorwerp werd geselecteerd, was een maatstaf voor hoe nuttig ze de voorwerpen inschatten (geselecteerd aantal); de andere maatstaf was de tijd die ze nodig hadden om elk voorwerp te selecteren (reactietijd in ms).

Daarna beoordeelden de respondenten de voorwerpen op schoonheid en koppelden de onderzoekers de scores voor schoonheid aan de antwoorden op de functionaliteitstest. De voorwerpen behoorden tot vijf verschillende productcategorieën (kranen, haardrogers, gootstenen, fruitpersen en douchekoppen) met vier voorbeelden van elk.

Deze resultaten suggereren dat onze perceptie van schoonheid de perceptie van functionaliteit beïnvloedt, waarbij mooiere voorwerpen functioneler lijken.

Share